Brrr… De winter staat weer voor de deur. Hoe voorkom je een droge huid?

Winter

De herfst en de winter staat ook dit jaar weer in het teken van gure wind, neerslag en uiteraard de vrieskou. De vochtgraad in de lucht is in deze periode lager en dat heeft grote gevolgen voor een onbeschermde huid. Vooral de huid die aan de buitenlucht wordt blootgesteld is het gevoeligst en verdient een goede bescherming, zoals de gezichtshuid en de handen. Je past namelijk wel je kleding aan, aan het weer, maar dat zou je ook moeten doen voor de bescherming voor de huid. In de winterperiode wordt niet alleen de huid aangetast door het gure weer, maar ook door de warmte van de verwarming, hierdoor ontstaat eveneens een droge lucht.

De huid krijgt dus in deze periode veel te voortduren en kan de natuurlijke vochtbalans niet op pijl houden als hij regelmatig wordt blootgesteld aan deze omstandigheden. Hierdoor dreigt de huid uit te drogen. De huid heeft uiteraard een beschermingsbarrière en bestaat voornamelijk uit water en vet. Maar ook deze moet zich kunnen herstellen als deze wordt aangetast. Dit herstelproces duurt ongeveer een week, maar als de huid niet de tijd krijgt om te herstellen, moet je de huid zelf een handje helpen. Uiteraard kun je overwegen om in de winterperiode een paar maanden te vertrekken naar een tropische bestemming, zodat je de vrieskou voorblijft, alleen is dat niet realistisch.

Hoe herken je een droge huid?

De huid voelt trekkerig aan en als er water op het gezicht komt wordt dit niet als prettig ervaren. In de huid ontstaan vaak grove kloven en rode plekken, de structuur van de huid gaat als het ware lijken op een papieren tissue. Een droge huid is heel erg kwetsbaar en gevoeliger voor eczeem, hem goed verzorgen is dus een must.

Waarom ontstaat er een droge huid?

Bij een normale huid wordt er gewoon vocht vastgehouden door de talgproductie van de talgklieren. De huid wordt dat vet gehouden, zodat de huid flexibel blijft. Maar door weersomstandigheden kan de talgproductie minder worden. Maar er zijn nog meer reden waarom er een droge huid kan ontstaan, zo is het te heet wassen van de huid ook slecht en probeer het gebruik van hardnekkige zeep te mijden, want zeep verwijdert zoals wordt beweerd het vuil en de vetten, dit kan dus zelfs leiden tot het uitdrogen van de huid.

Gevolgen…

Doordat je last heb van een droge huid, wordt de flexibiliteit van de huid slechter en de spanning op de huidcellen wordt minder, waardoor er rimpels kunnen ontstaan. Probeer dus de vochtbalans van de huid op pijl te houden.

Bescherm je huid dus goed! Maar hoe?

Maak gebruik van een goede hydraterende moisturiser (dagcrème). Dit is een crème die er voor zorgt dat de huid meer vocht vast gaat houden. Het geeft dan een extra barrière tegen de invloeden van buiten af. Breng deze crème wel pas aan nadat je de huid goed hebt gereinigd met een cleanser, doe dit dus niet met zeep, want deze doet de huid juist meer uitdrogen. Zo zorg je ervoor dat de huid helemaal schoon is voordat je de crème aanbrengt, dit is belangrijk zodat de poriën vrij zijn en niet verstopt kunnen raken door eventuele onzuiverheden. Vervolgens breng je de hydraterende crème aan, doe dit dan ook dagelijks of zelfs twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds.

Wekelijks zou je de huid een peeling kunnen geven d.m.v. een milde scrub of een hydraterende gezichtsmasker, deze verwijderen de dode huidcellen en geven de huid een diepe reiniging, zodat de poriën weer vrij kunnen ademen. Zo verbeter je de structuur van de huid en laat je de huid hydrateren.

Wat je niet moet doen is te heet douchen of je gezicht te heet wassen, de warmte van het water laat juist de huid ontzettend uitdrogen. Maak geen overmatig gebruik van zeep, want zeep verwijdert het vet in de huid.

Drink voldoende water/vocht, minimaal 2 liter per dag, zodat je van binnenuit je vochtgehalte wat bij kan stellen.

Dus bescherm je huid goed tegen deze vrieskou en blijf de droge huid te slim af!

Ga naar 24BLOG

Dit bericht is gepost in 24BLOG. Bookmark de link.