Ga voor een gezond lichaam!

gezond lichaam

Bewegen is de sleutel naar een gezond lichaam. Door het sporten wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, waardoor de voeding- en afvalstoffen beter vervoerd kunnen worden en de cellen in je lichaam beter verzorgd worden. Tijdens het bewegen maakt het lichaam meer collageen aan, wat ervoor zorgt dat de huid flexibel en sterker zal worden. Gezonde voeding is ook essentieel, zeker als je regelmatig sport, lees hieronder de tips voor een strak en gezond lichaam!

Drink voldoende

Water drinken is ontzettend belangrijk en voorkomt uitdroging, nagaan dat het mannelijk lichaam bestaat uit 62% vocht. Drink je te weinig zal dit zal dit resulteren naar geschilferde droge huid, regelmatig last van hoofdpijn en ben je veel sneller moe. Het advies is om dagelijks 1,5 liter water te drinken, zodat de vochtbalans weer op peil kan komen. Je scheidt namelijk dagelijks ook veel vocht door uitademing, ontlasting, zweten en dit vocht moet ook weer binnenkomen.

Collageen

Zojuist werd het ook al genoemd, collageen, het eiwit die de huid flexibeler en sterker maakt, waardoor deze er weer gezonder/jonger uit gaat zien. Het voedsel waar veel antioxidanten in zitten en de aanmaak van collageen stimuleert zijn met name diverse bessen, zoals bosbessen en donker groene groenten, zoals boerenkool.

Eet ook rauwe producten

Door veel van de producten te gaan koken, verlies je vaak tijdens het koken diverse vitaminen en mineralen. Door regelmatig producten ook rauw te eten weet je zeker dat je alle vitaminen binnen krijgt. Wat je ook kunt doen om meer vitaminen en mineralen binnen te krijgen is de schil later zitten, zoals bijvoorbeeld bij de aardappel, appel of peer. Deze is namelijk gewoon te eten! 70% Namelijk van de vitaminen zitten net onder de schil en haal je deze eraf, dan loop je deze sowieso al mis.

Vitamine C

Vitamine C is echt van levensbelang en beschermt je tegen slechte invloeden van buitenaf, zoals milieuverontreiniging en meeroken. Jammer genoeg kan het lichaam zelf geen vitamine C aanmaken, waardoor je het in moet nemen. Producten die veel vitamine C bevatten zijn sinaasappels, aardbeien, kiwi’s, broccoli, tomaten en paprika’s.

Tips eetpatroon als je regelmatig sport
Eet maximaal twee uur voordat je gaat sporten een koolhydraadrijke, vetarme, lichtverteerbare maaltijd, zodat de glycogeenvoorraad in de spieren weer optimaal is, deze voorraad is goed voor een uur intensief sporten. Maaltijden die geschikt zijn: ‘Aardappels, groeten, mager stukje vlees maaltijd’, ‘Warme pasta maaltijd’, ‘Brood met mager beleg maaltijd’. Ga je langer dat een uur intensief sporten is het belangrijk om nog wat extra koolhydraten in te nemen door bijvoorbeeld fruit te gaan eten, een sportdrank of sportreep te nemen.

Na het sporten moeten je erg opletten met wat je eet. Tot twee uur na het sporten staan namelijk je lichaamscellen open voor voedingsstoffen, wat leidt tot vetopslag als je vetrijk eet en dat is niet de bedoeling natuurlijk. Eiwitrijk voedsel is eigenlijk het beste voor het lichaam na het sporten, dit zorgt namelijk voor herstel van de spieren en spieropbouw. Je zou bijvoorbeeld zuivel, zoals kwark en yoghurt kunnen nemen, maar ook vis, zoals tonijn en zalm of je neemt pinda’s en ga zo nog maar even door.

Ga naar 24BLOG

Dit bericht is gepost in 24BLOG. Bookmark de link.