Gevolgen van alcohol op de huid

alcohol

Als de echte lente te voorschijn komt, wordt het snel weer heerlijk terrasweer. Een biertje mag dan ook vaak niet ontbreken. Af en toe eens wat drinken is uiteraard geen probleem, maar als jij jezelf wekelijks vol gooit met de heerlijkste alcoholische versnaperingen, dan heeft dan een negatief effect op de huid. Hieronder staan enkele gevolgen omschreven.

Droge huid

Te veel alcohol is niet alleen slecht voor het lichaam, maar vooral voor de huid. Het laat de huid namelijk uitdrogen. Alcohol blokkeert hormonen die ervoor zorgen dat de huid niet zo snel uitdroogt. De nieren gaan dan ook meer vocht uitscheiden, dit herken je vast, want als je na het nuttigen van een aantal glazen alcohol naar de toilet moet, kun je vervolgens bijna na ieder glas opnieuw naar de toilet toe.

Probeer om deze reden ook de aftershaves met alcohol te mijden, want deze zorgen juist voor uitdroging van de huid. Er zijn diverse aftershaves zonder alcohol.

Opgezwollen ogen

Wellicht ken je dit verschijnsel wel, dat je na een paar biertjes begint te merken dat je ogen wat opgezwollen zijn. Alcohol verwijdt namelijk de bloedvaten in het gehele lichaam. Het vocht in je lichaam gaat zich hierdoor anders verdelen. Op plaatsen waar de huid zichtbaar dun is, zal dit opvallen. Zo is dit bij de ogen duidelijk zichtbaar en zal er meer vocht dan normaal rondom de ogen zich ophopen en ontstaan deze opgezwollen ogen.

Bijzondere geurtjes

Alcohol wordt door onze lever grotendeels afgebroken. 5 à 10 % wordt op een andere manier uitgescheiden, zoals door zweten, je adem en plassen. Alcohol zorgt voor een niet bepaald lekkere geur, welke zal vrijkomen op zojuist genoemde manieren.

Rimpelige huid (huidveroudering)

Als je lange tijd veel alcohol nuttigt bestaat de kans dat je er ouder uit gaat zien dan leeftijdsgenoten. Dit komt doordat alcohol de huid langdurig uitdroogt en hierdoor minder collageen aangemaakt zal worden. Collageen in de huid zorgt ervoor dat de huid soepel en jong blijft. Maar wordt de aanmaak van collageen geremd, dan zullen er eerder rimpels ontstaan en zullen bestaande rimpel grover worden. Uiteraard is het gebruik maken van crèmes die een rimpelige huid tegen gaan goed, alleen kunnen deze anti-rimpel crèmes niet op tegen het effect dat alcohol heeft op de huid.

Naast rimpels gaat de huid er op den duur ook doffer en valer uit zien. Door het langdurig uitdrogen van de huid, kunnen de huidcellen minder goed hun werk doen, wat huidveroudering tot gevolg heeft.

Ga naar 24BLOG

Dit bericht is gepost in 24BLOG. Bookmark de link.