Grijs, waarom worden we nu grijs? Iedereen moet er dan ook aan geloven, grijs worden. De ene begint er eerder mee dan de ander, zo kun je de eerste grijze haren al ontdekken rond je 25e levensjaar, maar als je geluk hebt, kan je ook met je 70ste nog met je originele haarkleur rondlopen. Het heeft te maken met je DNA en deze is genetisch bepaald en erf je dus van je ouders. Vaak kun je dan ook al aan je voorouders zien of zij aanleg hebben tot het vroeg krijgen van grijs haar, als dit niet het geval is, is de kans groot dat ook jij niet heel vroeg grijze haren zult krijgen.
Gemiddeld gezien krijgt de man rond zijn 30ste te maken met de eerste grijze haren. Deze komen vaak het eerst voor in de baard. Bij vrouwen ligt dit gemiddelde hoger, zij krijgen rond hun 35ste de eerste grijze haren.
Gelukkig ben je dan ook niet van de een op de andere dag grijs, hier gaat een heel proces aan vooraf. Zo kun je de eerste grijze haren er gewoon uit trekken. Er bestaat een fabel over het eruit trekken van een grijze haar, ze zeggen dat je er dan twee voor terug krijgt, dit is echter niet het geval. Wel kun je een haarzakje hiermee beschadigen en kan hierdoor een infectie ontstaan, verwijder een haartje dan ook altijd voorzichtig. Gemiddeld gezien kun je in een tijdsbestek van tien jaar geheel grijs worden. Als dit proces veel sneller verloopt, kan een andere oorzaak, dan het ouder worden, een reden zijn van het grijs worden. Een oorzaak zou kunnen zijn extreme stress, een infectieziekte, schildklierafwijking, een tumor of een andere ziekte die grijs haar tot gevolg kan hebben. Na een van deze oorzaken bestaat de kans dat het haar weer zijn oorspronkelijke kleur terug krijgt.
Maar wat is grijs haar nu eigenlijk?
De huidige haarkleur is afhankelijk van de hoeveelheid verschillende pigmenten (melanine) die het haar bezit. Terwijl je langzaam ouder wordt, verandert de eiwitsynthese waardoor er minder melanine aangemaakt wordt. Hierdoor zal het haar langzaam grijs tot zelfs helemaal wit worden. Dit proces is dus vaak genetisch bepaald.
Rokers eerder grijs
Iemand die rookt, heeft vier keer zoveel kans vroeger grijs te worden. Doordat je rookt, wordt er ook minder melanine aangemaakt, waardoor het haar grijzer en doffer wordt. Ook voor op de huid heeft roken een negatief effect, zo zit er een bepaalde stof in diverse tabakken, die zorgt voor een vernauwend effect in de bloedvaten van de huid. De bloedvaten zijn de toegangswegen voor voedingsstoffen en zuurstof die de huid nodig heeft om gezond te zijn. Hierdoor zal de huid er grauwig uitzien. Ook kunnen die bepaalde stoffen ervoor zorgen dat het bindweefsel in de huid sneller zal afbreken, wat ervoor zorgt dat de huid minder flexibel wordt. Het huidverouderingsproces zal dus sneller gaan.
TIP: In de shampoo van GO24.7 zit een ingrediënt die er voor zorgt dat het haar z’n kleur langer behoud.
Ga naar 24BLOG