Kweek de perfecte spiermassa!

spiermassa

Alleen met het trainen van je spiermassa door aan krachttraining te doen is niet voldoende. Het is namelijk ook belangrijk om voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten tot je te nemen, want deze voedingsstoffen bevorderen de groei van je spiermassa.

Probeer dagelijks de goede verhouding tot je te nemen. Ben je actief aan het sporten is het beter om meer eiwitten tot je te nemen, dan dat je niet of nauwelijks sport. Houd je dagelijks aan de vijf eetmomenten. Begin de dag met een goed ontbijt, vervolgens neem je een lekker tussendoortje (een stuk fruit bijvoorbeeld), je luncht, ook ’s middags mag je een snack nemen en eindig met de avondmaaltijd. Probeer de porties niet te overdrijven, als je gedurende de dag de porties balanceert, zal dit beter opgenomen worden door het lichaam. Uiteraard is het ook belangrijk om de juiste ingrediënten te gebruiken, hieronder vind je een lijstje met goede eiwitten, koolhydraten en vetten.

Eiwitten

Producten: Brood, pasta, rijst, peulvruchten (zoals bonen), noten, melkproducten (zoals kwark), kaas, eieren, vlees, vis en gevogelte.
Functie eiwitten: Alle cellen in het lichaam bevatten eiwitten (bijvoorbeeld in spieren en organen). Eiwitten helpen bij de opbouw van het (nieuwe) weefsel. Het huidige weefsel breekt namelijk dagelijks zo’n 200 à 300 gram eiwit af en dat moet steeds weer worden aangevuld. Eiwit zorgt er ook voor dat je niet al te zwaar wordt. Eet je veel eiwitten, dan raak je eerder verzadigd, waardoor je minder eet en minder snel honger krijgt.

Koolhydraten

Producten: Brood, pasta, rijst, aardappelen en peulvruchten (zoals bonen), suikers, fruit.
Functie koolhydraten: De belangrijkste functie van koolhydraten is het aanleveren van energie. Je hebt dagelijks een minimale behoefte aan koolhydraten, je lichaam gebruikt het als energiebron. Eet je te weinig, dan gebruikt het lichaam de spiereiwit als energiebron en dat gaat juist ten koste van je spiermassa. Eet je veel koolhydraten en krijg je daarnaast ook meer calorieën binnen dan die je verbruikt, dan zal het lichaam de koolhydraten verbranden en de rest direct opslaan als vet.

Vetten

Producten: oliesoorten, noten, pinda’s, avocado’s, vette vis (zalm, makreel, tonijn).
Functie vetten: Vetten zijn een reserve energiebron voor het lichaam en levert wel 2 à 3 keer zoveel energie als koolhydraten en eiwitten. Je hebt verzadigde vetten (verhogen de cholesterol in het lichaam) en onverzadigde vetten (verlagen de cholesterol in het lichaam), de laatste is de beste die je in kan nemen. In welke producten dit zit staat omschreven bij producten.

Voor, tijdens en na het trainen is het belangrijk om voldoende water te drinken, dit zuivert en houdt de vochtbalans in het gehele lichaam op peil!

Sport ze en train door het gebruiken van een goed voedingspatroon je spieren nog gemakkelijker!

Ga naar 24BLOG

 

Dit bericht is gepost in 24BLOG. Bookmark de link.