Last van haaruitval?

haaruitval

Een van de grootste rampen voor een man, is het verliezen van zijn geweldige haardos. Vanaf de pubertijd begint dit probleem zich vaak al voor te doen, dit duurt tot een jaar of vijftig. Als je de veertig hebt bereikt en je praktisch nog geen haar verloren bent, is de kans klein dat je echt geheel kaal zult worden. Het kaal worden kan variëren van inhammen tot kransen.
Vaak is het kaal worden erfelijk bepaald, kijk naar je (voor-)ouders, als zij ook vroegtijdig kaal werden, is de kans erg groot dat jij ook kaal zult worden. Maar wat is de oorzaak van het kaal worden?


Oorzaken van kaalheid

Testosteron

Testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron, dit hormoon hecht zich aan het haarwortelzakje, waardoor deze minder goed doorbloed kan worden. Het gevolg hiervan is het dunner worden van het haar en de groeifase van het haar wordt verkort. Een normale haar heeft een levensduur van 3 à 5 jaar, nu kan dit zelfs verkort worden tot een paar maanden. Daarna wordt de haar afgestoten en zal de cyclus opnieuw beginnen. Een haarzakje kan maximaal maar rond de 20 nieuwe haren maken, dus hoe korter de cyclus wordt, hoe minder lang je je haren zal behouden.

Erfelijkheid

Vaak is het erfelijk bepaald of je veel dihydrotestosteron aanmaakt, wat deze cyclus verkort. Kijk dan ook naar je (voor-)ouders of zij ook vroegtijdig kaal werden, dan is de kans groot dat jij ook vroeg kaal zult worden. Normaal gesproken verliest iemand maar 100 haren per dag. Als je meer dan deze 100 haren verliest, heb je te maken met haar uitval. Dit kun je merken aan een dunnere haardos, inhammen bij de slapen, kale plekken op het hoofd, vaak rond de kruin.

Stress

Te veel stress kan er voor zorgen dat het haar uitvalt. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend, men denkt dat het te maken heeft met de afbraakproducten van adrenaline die ervoor zorgen dat de haar sneller uit het haarzakje wordt geduwd. De cyclus wordt dus weer versneld net als dat bij testosteron gebeurd en vallen de haren sneller uit.

Geneesmiddelen

Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van geneesmiddelen. Gelukkig groeit het haar wel weer verder na het gebruiken van de geneesmiddelen. Kijk dan ook altijd even op de bijsluiter om na te gaan of haaruitval een bijwerking kan zijn bij het gebruiken van dat medicijn.

Lichamelijke ziektes

Haaruitval kan ook een signaal van het lichaam zijn, dat er iets aan de hand is. Zo kan er bijvoorbeeld iets mis zijn met de schildklier. Ook kan het zijn dat het lichaam te weinig voedselelementen opneemt, waardoor het lichaam dit als signaal geeft.

 

Haaruitval voorkomen/uitstellen

Gezonde voeding

Zolang je je lichaam goed verzorgd, is het lichaam sterker. Als je zwakker bent, heeft dit ook direct gevolgen voor je haar en kan het eerder uitvallen.Vis is bijvoorbeeld een goed product om regelmatig te eten, hierin zitten veel omega-3 vetten, deze vetten zijn onverzadigd. Zo zijn de vitamine A,B,C en E erg belangrijk, net zoals ijzer, silicium en koper.

Middeltjes

Er zijn 2 middeltjes te koop die er voor zorgen dat het haaruitval proces stop gezet wordt, Finasteride (in de vorm van pillen) en Minoxidel (een lotion). Deze zijn alleen verkrijgbaar op recept van de dokter. Het stopt de uitval, maar zodra je stop met de pillen/lotion  zal het haar gewoon weer uit gaan vallen.

Transplantatie

Haartransplantatie blijkt ook een uitkomst. Haren aan de achterkant van het hoofd worden dan boven op geïmplementeerd met haarzakje en al. De haren worden er stuk voor stuk uitgehaald en op de kale plekken ingebracht.

Shampoo’s

Shampoo’s zelf kunnen er niet voor zorgen dat het haar niet mee uitvalt. Wel kan je door je hoofdhuid goed te masseren zorgen voor een betere doorbloeding van de hoofdhuid, wat de groei van de haren bevorderd.

 

WAAR of NIET WAAR

Van de Nederlandse mannen verliest ongeveer 50% zijn haar.
WAAR – Van de negroïde mensen verliezen ongeveer 30% tot 35% van de mannen hun haar, bij Aziatische mensen ligt dit percentage nog lager, daar verliezen 20% tot 25% van de mannen hun haar.

Als je kalend bent, moet je niet te vaak je haar kammen. Hierdoor kan het sneller uitvallen.
NIET WAAR – Wat je aan de buitenkant doet met het haar, heeft geen effect op de groei van de haren. Het masseren met een borstel of kam kan wel positief zijn voor de haarzakjes. Zo wordt de doorbloeding bevorderd, waardoor de haarzakjes meet voedingsstoffen en zuurstof binnen zullen krijgen.

Roken kan leiden tot haaruitval
WAAR – Door roken wordt de doorbloeding van het huid minder goed, hierdoor kunnen minder voedingsstoffen en zuurstof de haarwortels bereiken. De kwaliteit van het haar gaat hierdoor snel achteruit en kan zelfs gaan uitvallen.

Ga naar 24BLOG

Dit bericht is gepost in 24BLOG. Bookmark de link.