Oorzaken van droog haar en het bestrijden/voorkomen ervan!

droog haar

Droog haar is een gevolg van een te laag vochtbalans en een tekort aan proteïnen in de haren. Het is dus van groot belang de haren goed te verzorgen, zodat de vochtbalans en de hoeveelheid proteïnen goed blijft. Toch is dit niet zo gemakkelijk, omdat niet iedereen hetzelfde haartype heeft. Zo heeft men vet haar, normaal haar, beschadigd haar of droog haar. Droog haar komt het meeste voor bij mannen, maar wat zijn de oorzaken van droog haar en hoe kun je dat het beste behandelen of voorkomen? Hieronder staan diverse oorzaken opgesomd die ervoor zorgen dat de haren droog worden.

Oorzaken van droog haar

 • Omgevingsfactoren.
  Na bijvoorbeeld een middag strand merk je gelijk dat de structuur van je haar anders aanvoelt dan voorheen. Dit komt door de blootstelling van je haar aan de zon, de wind en het zoute zeewater. De warmte vraagt aan het lichaam dan ook om voldoende vocht, krijgt deze dat niet dan daalt de vochtbalans in het lichaam, waardoor zowel de huid als het haar droger aan zal voelen. Drink daarom voldoende (water)!
 • De verwarming of airconditioner.
  Deze twee factoren laten de ruimte waarin je je bevindt uitdrogen, de lucht wordt droger en dit heeft gevolgen voor het haar.
 • Heet föhnen na het nemen van een douche of een bad.
  Doe dit absoluut niet! Als je wat langer haar hebt, ben je waarschijnlijk sneller geneigd de haren te föhnen. Toch is het veel beter de haren te laten drogen aan de buitenlucht dan met de föhn. Het duurt misschien wel wat langer, maar je haren voelen als ze weer opgedroogd zijn minder droog en pluizig aan dan als je het haar met de föhn droog maakt.
 • Het haar permanenten of kleuren.
  De behandeling beschadigt het haar, waardoor het droog aan gaat voelen, pas hier dus mee op!
 • Te vaak wassen van de haren met shampoo.
  Shampoo is zeep en zeep zorgt ervoor dat alles grondig gereinigd wordt. Dit reinigen met verkeerde shampoo kan er dus voor zorgen dat je de haren te hardnekkig wast, waardoor je de haren laat uitdrogen. Er zit namelijk een dun laagje over de haren heen die ervoor zorgen dat het vocht vast gehouden wordt, was je dit ermee af, dan droogt het haar juist uit. Dit geldt eveneens voor de huid. Was de huid niet te vaak met te hardnekkige zeep, want ook hier wordt dan het vettige beschermlaagje weg gepoetst, waardoor de huid kan uitdrogen. Zie artikel droge huid.
 • Verkeerde kwaliteit van haarstylingsproducten.
  Er zijn diverse soorten haarstylingsproducten, zo zijn er gels die het haar laten uitdrogen, maar er zijn er ook die het haar juist voeden. Dit kun je al zien aan de ingrediënten die zijn gebruikt in het product. Bevat een gel alcohol, dan kun je er zeker van zijn dat het haar uit droogt.

Tips om droog haar te bestrijden/voorkomen

 • Drink voldoende (water)! Hierdoor versterk je het vochtbalans in het gehele lichaam van binnenuit.
 • Probeer het haar te laten drogen in de buitenlucht en niet door gebruik te maken van een föhn.
 • Zorg ervoor dat je voeding voldoende omega-3 bevat. Dit zit in vette vis, zoals zalm, makreel, haring, ansjovis, sardine en in tonijn.
 • Was niet iedere dag het haar met shampoo, maar vervang de shampoo gewoon met water. Shampoo kan te hardnekkig zijn voor het haar, waardoor het juist uitdroogt.
 • Maak regelmatig gebruik van een hydraterende shampoo of conditioner, deze verbeteren de vochtbalans in de haren en geven de haren een beschermlaag waardoor het haar verzorgd wordt en er stralender en minder droog uit ziet.
 • Ga net iets vaker naar de kapper om de dode haarpunten eraf te laten knippen.
 • Maak gebruik van haarstylingsproducten die geschikt zijn voor jou haartype.

Ga naar de producten speciaal voor droog haar.

Ga naar 24BLOG

Dit bericht is gepost in 24BLOG. Bookmark de link.