Vaak weet men niet dat 20% van de volwassen mensen last heeft van acne. Acne komt dus niet alleen voor in de puberteit. In de puberteit krijgt de huid te maken met de aanmaak van verschillende hormonen die er voor zorgen dat de talgklieren groter worden, het gevolg hiervan is dat de talgklieren in de huid meer talg gaan aanmaken. Per vierkante cm zitten er in de huid gemiddeld 15 talgkliertjes. De kans ontstaat dat de talgklier zoveel talg aan maakt dat het zich samen met de dode huidcellen gaat ophopen in de opening van de huid, de porie. Deze ophoping is zichtbaar als een zwart puntje en wordt verstaan onder de term mee-eters. Deze ophoping betekend alleen niet veel goeds, want hij verstopt als het ware de ingang van de talgklieren, wat er voor kan zorgen dat de porie wand gaat scheuren en kan gaan ontsteken, dit leidt tot het puistje zoals we die allen kennen. Als je eenmaal volwassen bent, neemt de aanmaak van deze hormonen af en zorgen andere invloeden ervoor dat je toch last blijft houden van acne.
Roken vs. acne
Dat roken niet goed is voor de huid is algemeen bekend. De reden hiervan is dan ook dat de chemische stoffen die je binnen krijgt tijdens het roken de bloedcirculatie beperkt naar de huidcellen, waardoor deze hun werk niet meer zo goed kunnen doen. De huid zal hierdoor dus gaan verslechteren en er eerder grauw uit gaan zien.
De rook die vrijkomt tijdens het roken is ook slecht voor de huid, het kan namelijk de poriën verstoppen. En aangezien de huid niet optimaal gevoed wordt van binnenuit, bestaat de kans dat deze ophopingen in de huid kunnen gaan ontsteken. Vaak ontstaan er bultjes of mee-eters rond de mond. De reden hiervan is dat men regelmatig de sigaret laat bungelen in de mond (bijv. als je bezig bent op je telefoon) en de huid rondom de mond meer krijgt te verduren, het doorroken van de huid is dan ook pure vergiftiging.
Uiteraard wil je snel af van de acne, maar ga je de huid behandelen terwijl je door blijft roken, zul je er niet van af komen. Stoppen is dus de oplossing!
Ga naar 24BLOG