Verantwoord BBQ’n

verantwoord bbq'n

De zomer is gelukkig nog niet voorbij, dat zien we wel met dit prachtige weer deze week. Het weekend staat weer voor de deur en dat betekent dat de BBQ weer in het zonnetje mag staan. Wat mij betreft kunnen we elk weekend BBQ’n, heerlijk met vette sausen, wit stokbrood en sappige speklappen, maar laat het nu toevallig ‘Sportember’ zijn. Voor mannen net als ik, die graag willen BBQ’n en een fit lichaam willen houden, hierbij een aantal tips waarmee je verantwoord kan gaan BBQ’n.

Vlees, vis of gevogelte!
Een BBQ zonder vlees is natuurlijk geen echte BBQ. Wat natuurlijk helemaal top is bij een BBQ, is dat er geen boter of olie gebruikt wordt en je dus die vetten als niet binnenkrijgt. Als tip willen we daarom wel meegeven, dat het vlees dat je gaat BBQ’n niet te vet moet zijn. Ga bijvoorbeeld voor een heerlijk stuk kipfilet, kalkoenburger, biefstuk, entrecote, tartaar of van de visafdeling een lekkere witvis, stuk tonijn, zalm of gamba’s. In vis zitten overigens wel vetten, maar deze zijn onverzadigd en bevatten veel omega 3. Smullen geblazen dus!

Groente & fruit
Ook groente en fruit zijn lekker van de BBQ. Pak ze heerlijk in aluminiumfolie in en meng ze met lekkere kruiden of maak heerlijke spiezen met vlees en groenten. Vergeet ook niet eens fruit te proberen op de BBQ, ook lekker als nagerecht (favoriet fruit: ananas, perzik, banaan en watermeloen!)

Volkoren
Dat witte brood smaakt toch eigenlijk ook helemaal nergens naar… Wat overigens ook lekker is, is om brood in te smeren met knoflook en deze kort te grillen op de BBQ. Pak dus wel volkorenbrood of zuurdesem of spelt, dit bevat meer vezels en heeft smaak.

Sauzen
Een stuk goed vlees van de BBQ is niet af zonder een heerlijke saus. Helaas zit in de meeste sauzen veels te veel vet en dat is zonde. Probeer dan ook eigenlijk de sauzen zoveel mogelijk zelf te maken. Hierdoor weet je precies wat er in de sauzen zit. Hoe witter de saus betekent vaak hoe vetter de saus. Hoe roder de saus hoe minder vet, maar in een rode saus wordt vaak wel veel suiker verwerkt. Een beter alternatief is zelfgemaakte pesto, guacamole, salsa, saté of bijvoorbeeld hummus.

Ga naar 24BLOG

Dit bericht is gepost in 24BLOG. Bookmark de link.