Waarom al die haargroei?

waarom al die haargroei

Na Movember en Decembeard is het in januari tijd voor Januhairy! Dat betekent dat we na de snor en de baard, nu echt al het haar lekker laten groeien… Maar vanwaar hebben wij mannen eigenlijk al die haargroei?

Waarom hebben wij lichaamsbeharing?

Het haar op het lichaam stamt af van onze voor voor voorouderen. Bijna ieder zoogdier heeft lichaamsbeharing, alleen zijn wij deze langzaam kwijtgeraakt door de revolutie. Alleen op plekken waar het haar nog een functie heeft, hebben wij nog haar zitten. Zoals op het hoofd, onder de oksels en in de schaamstreek. De laatste twee zou je zelf wellicht als nutteloos ervaren, alleen heeft het dus wel een functie. Het houdt namelijk zweetgeuren vast en dat maakt jou aantrekkelijker voor het andere geslacht (vreemd, maar waar…) Het vellushaar (het dunne zachte nauwelijks zichtbare haar) wat verder nog op het lichaam zit, heeft alleen geen functie meer..

Leeftijd

Als kind zijnde gebeurt er nog niet zo veel en wordt het lichaam bedekt met vellushaar. Maar als je in de pubertijd terecht komt, verandert dit snel! Het vellushaar zal dan veranderen in terminaal haar, raar woord ik weet het en het staat voor de wat donkere zwaardere haren op het lichaam. Het volume hiervan zal naar mate de pubertijd toe nemen. Zelfs daarna kunnen de gebieden waar zich haar ontwikkeld groeien, denk daarbij aan buikhaar, borsthaar, gezichtshaar, haar op arm en been, schaamhaar, okselhaar, neushaar, oorhaar, rughaar, schouderhaar en nekhaar.

Mannen versus vrouwen

Haar groeit door het mannelijk hormoon androgeen, testosteron, mannen hebben vaak een grotere hoeveelheid androgeen in het lichaam, waardoor een man meer terminale haargroei heeft op het lichaam dan een vrouw. Lichaamsbeharing wordt dan ook vaak gezien als geslachtskenmerk, dit was zeker in de oertijd handig natuurlijk!

Gek genoeg hebben vrouwen soms ook last van beharing op plekken die je bij veel vrouwen niet verwacht, vaak is dit erfelijk bepaald of veroorzaakt door een ontregelde hormoonhuishouding of door medicatie. Ook kan bij de vrouw op latere leeftijd extra lichaamsbeharing voorkomen, dit gebeurd vaak na de overgang waar de vrouw beetje bij beetje oestrogeen (vrouwelijk hormoon) verliest en dus meer testosteron in haar lichaam krijgt.

Bij mannen zorgt de ouderdom er ook voor dat de man testosteron verliest (ongeveer een procent per jaar). Ook komt het voor dat haarzakjes naar vele jaren van blootstelling aan testosteron er allergisch voor gaan lijken en sterven langzaam af, gevolg een kale plek. De mate hiervan is vaak erfelijk bepaald.

Ga naar 24BLOG

Dit bericht is gepost in 24BLOG. Bookmark de link.