Wat doet vocht met je lichaam

wat doet vocht met je lichaam Mencare24

Dat je lichaam vocht nodig heeft weet iedereen. Het lichaam bestaat namelijk voor meer dan 60% uit water en het is dus belangrijk dit op peil te houden. Te veel water drinken kan ook en kan leiden tot watervergiftiging, drink dus voldoende en overdrijf niet! Maar wat doet vocht nou precies voor je lichaam?

Voorkomt uitdroging
Je lichaam kan gemakkelijker uitdrogen dan wellicht gedacht. Door onder andere zweten en plassen, verlies je vocht in het lichaam welke aangevuld dient te worden. Zodra je merkt dat je dorst begint te krijgen, ben je eigenlijk al licht aan het uitdrogen. Zorg er dus voor dat je blijft drinken en voorkomt dat je dorst krijgt. Uitdroging kan er voor zorgen dat je misselijk wordt, je duizelig wordt, een droge mond krijgt en eventueel erg vermoeid raakt.

Onmisbaar in het hoofd (nee, lees geen waterhoofd)
Heb je hoofdpijn? Drink dan voldoende water. Hoofdpijn is vaak ook een symptoom van uitdroging! Heb je een kater, dan kan water drinken ook de oplossing zijn. Helaas werkt het niet direct, maar het zal de hoofdpijn wel verminderen. Daarnaast bestaat het brein voor 90% uit vocht en zodra dit percentage afneemt, zul je merken dat je minder alert bent en je denkvermogen en concentratie achteruit gaan.

Mooie huid
Ook in de huid is het belangrijk dat de vochthuishouding op peil blijft. Vocht zorgt voor de doorbloeding in de huid, waardoor de huid gevoed kan worden, flexibel blijft en dus langer gezond kan blijven. Niks is dus bijna makkelijker voor een goed uitziende egale huid dan het drinken van voldoende water. Uiteraard kun je de verzorging van de huid nog een extra zetje geven, door gebruik te maken van een hydraterende moisturiser.

Vervoer
Vocht in het lichaam heeft als één van de belangrijkste functies, het afvoeren van afvalstoffen. Sommige afvalstoffen kunnen zelfs giftig zijn en moeten snel afgevoerd kunnen worden. Daarnaast vervoert het vocht in het lichaam ook belangrijke voedingsstoffen, zodat het lichaam optimaal kan functioneren.

Helpt bij afvallen
Dat het vocht belangrijk is bij het afvoeren van afvalstoffen, zie je vooral als je gaat afvallen. De giftige stoffen in het lichaam komen vrij als je vet gaat verbranden. Deze moeten dus snel afgevoerd kunnen worden, de reiniging van het lichaam. Daarnaast zorgt het drinken van water ervoor dat je een minder hongerig gevoel krijgt!

Fitheid
Heb je in de ochtend moeite met op staan, drink dan direct 1 à 2 glazen water om de vochthuishouding weer op peil te brengen. Omdat je ’s nachts niet drinkt, ben je ’s ochtends dus licht uitgedroogd en zul je dit verschil aan moeten vullen. Om fit te blijven, is het dus belangrijk voldoende te drinken!

Ga naar 24BLOG

Dit bericht is gepost in 24BLOG. Bookmark de link.