Wat zijn dat voor rode bultjes op de huid? Alles over warmtebultjes

rode bultjes

Je ligt heerlijk op het strand te genieten van je zojuist gebrachte biertje, geniet van de cultuur door een stad/dorp te gaan bezichtigen tijdens de wel verdiende vakantie of doet even lekker helemaal niks maar geniet wel van de zon, kan het zomaar voorkomen dat je gekke nooit eerder geziene bultjes ontdekt op je huid, rode bultjes nog wel. Verbranden ziet er anders uit, dus vraag je jezelf direct af wat de bultjes dan wel betekenen.

De rode vaak jeukende, prikkende en brandende bultjes ter grootte van een speldenknopje wordt in de medische wereld ook wel Miliaria genoemd, in de volksmond ook wel warmtebultjes of zweetuitslag genoemd. Het is een vervelende maar onschuldige huidaandoening. Het ontstaat bij warm weer, door hevig transpireren beschadigd het zweet de huid, waardoor afvoer wordt geblokkeerd. De geblokkeerde zweetklieren gaan irriteren door ophopingen van zweet onder de huid, dit resulteert in hevige jeuk en een pijnlijke ontstekingsreacties, de rode bultjes.

Behandelen

Miliaria gaat gewoonweg vanzelf weer over. Probeer uiteraard te voorkomen dat je hevig moet zweten! Vermijdt bijvoorbeeld de zon zoveel mogelijk, draag luchtigere kleding, beperk fysieke activiteiten, vermijdt vette crèmes, deo’s, anti-muggencrèmes (deze kunnen de huid doen verstoppen). De huid moet als het ware weer afkoelen, een koudere douche nemen, zal heerlijk aanvoelen. In uitzonderlijke gevallen kan de huisarts een geneesmiddel voorschrijven om de pijn/jeuk te verzachten.

Ga naar 24BLOG

Dit bericht is gepost in 24BLOG. Bookmark de link.