Welke invloeden hebben een negatief effect op de huid?

negatief effect op de huid

De mannenhuid is ontzettend gevoelig. Daarom is het heel erg belangrijk dat je rekening houdt met de volgende factoren die een negatieve invloed hebben op de huid. Knoop ze dus goed in je oren, want dan weet je hoe je de huid het beste kunt beschermen!

1. Roken

Een bepaalde stof die in de diverse tabakken zit, zorgt voor een vernauwend effect in de bloedvaten van de huid. De bloedvaten zijn de toegangswegen voor voedingsstoffen en zuurstof die de huid nodig heeft om gezond te zijn. Hierdoor zal de huid er grauwig uitzien. Ook kunnen die bepaalde stoffen ervoor zorgen dat het bindweefsel in de huid sneller zal afbreken, wat ervoor zorgt dat de huid minder flexibel wordt. Het huidverouderingsproces zal dus sneller gaan.


2. (te veel) Alcohol

Te veel alcohol is niet alleen slecht voor het lichaam, maar vooral voor de huid. Het laat de huid namelijk uitdrogen. Alcohol blokkeert hormonen die ervoor zorgen dat de huid niet zo snel uitdroogt. De nieren gaan dan ook meer vocht uitscheiden, dit herken je vast, want als je na het nuttigen van een aantal glazen alcohol naar de toilet moet, kun je vervolgens bijna na ieder glas opnieuw naar de toilet toe.
Probeer om deze reden ook de aftershaves met alcohol te mijden, want deze zorgen juist voor uitdroging van de huid. Er zijn diverse aftershaves zonder alcohol.

3. Te veel of te weinig zonlicht

Een overmatige blootstelling aan UV-licht kan zorgen voor een zonnebrandreactie (korte termijn), versnellen van het huidverouderingsproces of zelfs huidkanker. Bescherm de huid dus goed met een zonnebrand crème, maar een goede moisturiser (dagcrème) kan de huid ook al voldoende beschermen.
Door te weinig zon maak je minder vitamine D aan, dit heeft vele gevolgen en ook voor de huid. Ook zie je er gezonder uit als je een gezonde teint hebt.

4. Grote temperatuursverschillen ( te warm douchen in de winter)

Als het lichaam zich steeds moet aanpassen aan grote temperatuursverschillen, kan het zijn dat de haarvaatjes dat niet aankunnen. Met hun flexibiliteit passen ze zich aan, maar zijn de verschillen zo snel heel groot, kan het zijn dat het haarvaatje beschadigd. Het gevolg zijn kleine rode adertjes die te zien zijn op het huidoppervlak.
Bij te warm douchen in de winter gebeurt dit ook, maar wat bij te warm douchen ook gebeurt, is dat je de natuurlijke huidvetten mee wegspoelt. Deze vetten maakt de huid aan als bescherming. Was je deze vervolgens lekker heet af, net alsof je de afwas staat de doen (ook heet en met zeep), dan kunnen deze vetten de huid niet meer beschermen, waardoor er een drogere huid ontstaat.

5. Milieuverontreiniging

Vele verontreinigingen zoals de rook van een sigaret, uitlaatgassen of smog, zijn slecht voor de huid. Ze kunnen ervoor zorgen dat de huid eerder tekenen van veroudering laten zien en het laat de huid uitdrogen. Zorg voor een beschermlaagje op de huid, zodat deze verontreinigingen de huid niet kunnen aantasten.

6. Een lage luchtvochtigheid en een gure wind

Een lage luchtvochtigheid laat de huid uitdrogen. Dit kan een droge lucht zijn binnenshuis. Een verwarming bijvoorbeeld laat de lucht droger worden en laat vervolgens de huid huid drogen. In de winter is de lucht over het algemeen veel droger en dat gaat vaak gepaard met een gure wind. Je krijgt het zelfde effect als een waslijn met was eraan die in de wind staat te drogen. De was zal sneller droog zijn als het waait, dan dat het windstil is. Hetzelfde gebeurt met de huid. Geef de huid ook hier een beschermlaagje met een goede moisturiser (dagcrème).

7. Een slechte conditie

Zorg voor een goede conditie. Rust genoeg en zorg ervoor dat je niet oververmoeid raakt. De huid moet zich soms herstellen, wat energie kost. Bijvoorbeeld bij een droge huid, wil de huid zich graag herstellen, maar daar moet hij de tijd voor krijgen. Bij een slechte conditie kan dit langer duren, waardoor je langer last heb van bijvoorbeeld een droge huid.

8. Stress en vele spanningen

Bij stress vermindert de doorbloeding van de huid. Dit zorgt voor minder zuurstof en voedsel, die de huid nodig heeft om er gezond uit te zien. Onder de ogen kan het er voorzorgen dat je er beter door heen kunt kijken, het ontstaan van wallen (donkere kringen onder de ogen). Ook blijkt dat mensen die veel stress ervaren minder gaan eten, waardoor het lichaam minder voedingsstoffen binnen krijgt. Men is eerder geneigd naar een snack te grijpen, wat er dus voor zorgt dat de huid niet de goede voedingsstoffen binnen krijgt. Dit is eveneens gevolgen voor de huid.  Zie invloed nummer 9.

9. Slechte voeding

Bij het eten van te veel koolhydraten wordt het collageen in de huid aangetast en beschadigd. Collageen zorgt ervoor dat de huid stevig blijft, dus als deze wordt beschadigd, zal de huid eerder tekenen van veroudering laten zien. Mannen hebben over het algemeen een redelijk hoog collageen gehalte, maar door een slechte bescherming voor alle externe invloeden, ziet de mannenhuid er over het algemeen eerder ouder uit.
Eet voldoende eiwitten, deze gaan huidveroudering tegen en herstellen beschadigde cellen.
Eet regelmatig onverzadigde vetten (zoals bijvoorbeeld in vette vis, pinda’s en plantaardige oliën), de huid en de haren krijgen een betere structuur, waardoor het er gezonder uitziet.

10. Het niet goed reinigen van de huid

Zorg ervoor dat je de huid juist goed reinigt. Alle onzuiverheden op de huid kunnen er voor zorgen dat de poriën verstoppen (mee-eters) of zelfs gaan ontsteken (acne). De mannenhuid heeft een hogere talg productie, ook dit kan verstopt gaan raken in de poriën. Ook vòòr en na het scheren is het belangrijk om de huid goed te reinigen. Dit omdat er dan minder kans is op ontstekingen. Als de huid namelijk goed gereinigd is, kunnen er geen onzuiverheden in eventuele scheerwondjes terecht komen. Het reinigen van de huid is dus ontzettend belangrijk! Doe dit reinigen niet met zeep (zeep laat de huid uitdrogen), maar maak hierbij gebruik van een cleanser/ face wash.

Ga naar 24BLOG

Dit bericht is gepost in 24BLOG. Bookmark de link.